SÄHKÖ HERÄTTÄÄ RUOTSIN PORAKAIVOT UUTEEN ELÄMÄÄN
Riskialttiit kaivot Hallandissa otetaan uudelleen käyttöön uraauurtavan tanskalaiskeksijän tuoman energiatehokkaan vedenpuhdistustekniikan ansiosta. Nyt hänen katseensa kohdistuu Suomen markkinoihin. Voisiko tämä olla vastaus Pohjolan piilevään juomavesiongelmaan?
Barry Mansfield
Matka on ollut pitkä. Aurinko paahtaa armottomasti Hallandsåsenin metsän reunalla, missä tanskalainen insinööri rakensi talonsa – ei unelmaa varten, vaan tehtävää varten.

Viime vuosina Thomas Juul Andersenin patentoitu, erittäin tehokas aurinkolämpöjärjestelmä WaterStillar Family on noussut uudeksi malliksi kuivuudesta kärsivien alueiden – Egyptistä Meksikoon – vesipulan ratkaisemiseksi. Myöhemmin kehitettiin sähköllä toimiva pohjoismainen rinnakkaismalli.

Juul Andersen selvisi vastoinkäymisistä: osakaskiistoista, yrityssalaisuuksien varkausyrityksestä ja kymmenen vuoden palkattomasta jaksosta. Vaikeuksista huolimatta hän löysi uuden alun Hallandsåsenilta, missä hän perusti vähäenergiaisen erikoistalonsa kokeilualustaksi: lämmitys ja lämmin vesi vievät neljä kuutiometriä polttopuuta vuodessa.

Ekosuunnittelijat hakevat häneltä neuvoja ja näkemyksiä.

Hänet nähdään usein trendikkäässä G. Svenson'sissa Torekovin idyllisessä kalastajakylässä, joka on arvostettu ruokamatkailukohde. Tämä taitava tanskalainen kertoo olevansa tehtävässään; vesikriisi hallitsee yhä hänen ajatuksiaan. Silti on helppo ihmetellä, miksi Ruotsin länsirannikko on kiinnittänyt hänen huomionsa.

Seudulla sataa runsaasti ympäri vuoden. Torup syrjäytti äskettäin Boråsin Ruotsin sateisimpana paikkana 1 363 millimetriä.
Fakta: Noin 1,2 miljoonaa ruotsalaista saa päivittäisen juomavetensä omista kaivoista (Geografiska Annaler, 2021).
Juul Andersen uskoo, että ruotsalaiset ovat yhä huolestuneempia erilaisten saasteiden, kuten torjunta-aineiden jäämien, bakteerien, radonin, boorin, nitraatin ja arseenin mahdollisista terveysriskeistä. WaterStillar kattaa kaiken, hän vakuuttaa.

Yhtiön teknikot ovat koonneet tietokannan 400 saasteesta ja jokaiselle sopivista toimenpiteistä. "Emme harrasta paisuttelevaa markkinointia. WaterStillar nojaa tiukkaan akateemiseen ja tieteelliseen lähestymistapaan."

Teknologian vetovoima Ruotsissa on paikallisesti tuotettu puhdas juomavesi – ilman tarvetta ympäristöä kuormittaville PET-pulloille. Lopputuotteeseen lisätään kalsiumia ja magnesiumia, mutta Juul Andersen muistuttaa, että sen ppm-arvo on silti alhaisempi kuin hiilihapotetussa luonnon­mineraalivedessä. Järjestelmä sopii niin viljelijöille kuin vapaa-ajan asunnoille.
Radon pohjavedessä herättää yhä enemmän huomiota.
URANI-PITOINEN PERUSKALLIO

Arviolta 10 000 ruotsalaiskaivossa radonpitoisuus ylittää 1 000 Bq/l (SGU).

Ruokaviraston asetuksessa LIVSFS 2022:12 rajaksi on asetettu 100 Bq/l julkisissa vesihuolloissa.



Järjestelmä, kooltaan pienen biljardipöydän luokkaa, on valmistettu korroosionkestävästä emaloidusta ruostumattomasta teräksestä ja silikonista. Siinä ei ole liikkuvia osia, ja se käyttää painovoimaa sekä lämpö­dynamiikkaa veden kierrättämiseen ja itsensä puhdistamiseen. Laitteen käyttöikä on 20 vuotta.

"Tämä ratkaisu on kehitetty nimenomaan paikallisiin, yksinkertaisiin ja pitkäikäisiin tarpeisiin," sanoo Juul Andersen, entinen telealan tuotekehittäjä, jolle idea syntyi vuonna 2003 TV-sää­ennustetta katsoessa. Pohjoiseen tarkoitettu sähköinen WaterStillar Wall on identtinen lukuun ottamatta virtalähdettä. Moduuli korvaa perinteisen lämminvesivaraajan – kätevästi, yksinkertaisesti ja turvallisesti.

"Ostat vain kerran. Erittäin taloudellinen," hän toteaa ylpeänä. "Meidän on opittava aiemmilta sukupolvilta. Kestävyys ja pitkä käyttöikä vähentävät jätettä. Me rakennamme kestämään." WaterStillar laajentaa jakelu­verkostoaan, mutta skandinaaviset asiakkaat voivat jo tilata WaterStillar Wallin verkkokaupasta.

Juul Andersen kertoo etsivänsä sopivia suomalaisia liikekumppaneita. Hän huomauttaa, että kymmenessä prosentissa porakaivoista Suomessa radonpitoisuus ylittää suositellun enimmäisrajan, 1 000 Bq/l – se ilmenee Säteilyturvakeskuksen (STUK) laajoista pohjavesitutkimuksista. Kyse on merkittävästä asiasta, sillä noin 600 000 suomalaistaloutta saa päivittäisen juomavetensä omasta kaivosta.

Kotitaloudet voivat käyttää laitetta mukavasti oman olohuoneensa lämmössä: hiljattain julkaistu WaterStillar-sovellus mahdollistaa etäohjauksen, ajastukset ja pakkassuojauksen kesämökillä. Tutkijaryhmä laajentaa jatkuvasti saaste­tietokantaa. "Haluamme perustaa väitteemme tietoon – emme pelkkiin oletuksiin," insinööri painottaa.
Mutta teknologian juuret ulottuvat ajassa taaksepäin – tarina alkaa Öresundin alueelta. Juul Andersen perusti työpajan Hørsholmiin. Tukenaan oli kokenut insinööritoimisto DHI (osa Tanskan teknillistä korkeakoulua, DTU). Hän rakensi prototyypin ja hioi sitä useilla versioilla.

Pian hän sai merkittävän pääomasijoituksen IT-miljardööri Morten Lund Nielseniltä (Skype-varhaissijoittaja, Lundxy). Lisää rahoitusta tuli Pohjois-Euroopan arvostetuimmilta riskisijoittajilta.

Ensimmäisen sukupolven WaterStillar Family on "monivaikutteinen" aurinkodestolaatiojärjestelmä – nollapäästöillä. Aurinkokeräimet puhdistavat veden lähes mistä tahansa lähteestä, ja Juul Andersen väittää sen olevan selvästi tehokkaampi kuin aiemmat tekniikat.

Kahdella neliömetrillä aurinko­keräimiä yksikkö tislää 50–60 litraa päivässä – viisinkertaisesti perinteisiin aurinko­stillereihin verrattuna, riittäen perheen tarpeisiin. Koska Family on moduulijärjestelmä, 200 litraa on mahdollinen. Yritys säilyttää laitteiston omistuksen ja veloittaa kuukausimaksun (kuin matkapuhelin­liittymä), huolto sisältyy hintaan.

Ei ihme, että tällainen aurinkolämpöjärjestelmä on saanut hyväksynnän Dr Martin Mulenga, IIED (kansainvälisen ympäristö- ja kehitys­instituutin) asiantuntijalta, joka on vaatinut pohja­vesivarojen parempaa sisällyttämistä vesipolitiikkaan.

Mulengan mukaan hallitusten "tulisi mahdollistaa köyhien yhteisöjen turvallinen ja kestävä pohjaveden käyttö." WaterStillar Egypt LLC perustettiin, ja Juul Andersen sai kumppanikseen Sharm el Sheikhissä asuvan saksalais-yrittäjän Helmut Heller markkinoimaan ja huoltamaan laitteita Pohjois-Afrikassa.

Eteneminen oli nopeaa: Radisson BLU El Quseir otti teknologian käyttöön, ja Oriental Resort Nabq Bayssä testasi järjestelmää yhdeksän kuukauden ajan kahden yksikön kokoonpanolla (EcoInnovation-hanke). Kohteessa käsiteltiin jätevettä ja erittäin suolaista Punaisenmeren vettä.

Asennukset saivat kiitosta Red Sea Environmental Centreltä (Punaisenmeren ympäristökeskus, RSEC), ja niistä tuli suosittu kohde yliopistojen kenttäkursseille. WaterStillar Egypt testasi järjestelmiä myös Kairon suolavedellä ja käänteisosmoosilaitosten suolajäännöksillä.

Tanskalaisen suunnitelmat kuitenkin keskeytti Egyptin vallankumous. Seuraavaksi hän perusti tytäryhtiön Meksikoon ja asensi järjestelmiä Playa del Carmenin luksuskohteisiin. Epätasaisen menestyksen jälkeen varat kuivuivat, ja Juul Andersen palasi Ruotsiin pohtimaan seuraavaa siirtoa.
Hän tiesi Ruotsin pohjavesien monin paikoin kärsivän kohonneista nitraattipitoisuuksista, jotka voivat muuntua nitriitiksi ja heikentää veren hapenottokykyä. Ratkaisu oli tarpeen – ja WaterStillar Wall syntyi.
Hallannissa kohonneet nitraattipitoisuudet pohjavedessä aiheuttavat suurta huolta.
Kuva: Laholm vaivaavat harvinaiset geologiset ja hydro­logiset olosuhteet.
PIILOVAARA PARATIISISSA
Hallandin pohjavesi kuuluu Ruotsin nitraattipitoisimpaan (mediaani 50 mg/l) johtuen hiekkamaista, karjan lannasta ja sateen aiheuttamasta huuhtoutumisesta (SGU).
Yritys on solminut jakelusopimuksia ja varmistanut patentit EU:ssa, Norjassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa, Kiinassa ja muualla.

Juul Andersen ennustaa maailmanlaajuista vesipulaa 15 vuoden sisällä, mutta pysyy tyynenä. "On aika, että teollisuuden raskassarjalaiset ja poliittiset instituutiot tukevat sanojaan teoilla," hän selittää.

"Tekosyitä ei ole. Pienimmätkin yksityiskohdat on jo hiottu. Nykyinen tekoälyvallankumous on kyllä kiehtova, pakko myöntää. Mutta ensin pitää auttaa niitä, joilla ei ole edes perustarpeita.

"Matalateknologiset ratkaisut toimivat usein paremmin - ne vaikuttaa suoraan ihmisiin ja koko yhteiskuntaan. Meidän pitää palata siihen, mikä oikeasti merkitsee. Tekniikka on valmis, ja vesiongelmat pahenevat. Toiminnan aika on nyt, ei viiden vuoden päästä."
Lisätietoja keksinnöstä: waterstillar.com

47