SVERIGES BRUNNAR FÅR NYTT LIV I SOLSKENET
En banbrytande dansk uppfinnare installerar en avancerad vattenreningsteknik för husägare i djupaste Hallandsskogen. Kan detta vara lösningen på vattenproblem i Sverige?
Barry Mansfield
Det har varit en lång resa. Under de senaste åren har hans patenterade, ultraeffektiva solvärmesystem WaterStillar Family blivit en ny modell för att ta itu med vattenbrist på torka drabbadeplatser från Egypten till Mexiko. En andra eldriven version utvecklades för de norra klimaten.

Thomas Juul Andersen överlevde mot oddsen: tvister om aktieägare, ett försök till stöld av företagshemligheter och ett decennium utan lön. Idag bor han på Hallandsåsen. Han byggde sitt eget energieffektiva drömhem som en testbädd för innovation - han använder fyra kubikmeter ved årligen för uppvärmning och varmvatten.

Eco-arkitekter vänder sig till honom för råd och insikter.

Han upptäcks ofta på den fashionabla G. Svenson's i en pittoresk liten fiskby Torekov, den hyllade foodie-destinationen. Den skickliga dansken säger att han är på uppdrag; vattenkrisen dominerar fortfarande hans tankar. Men det är svårt att se varför Sveriges västkust har beordrat hans uppmärksamhet.

Det finns en betydande nederbörd under hela året. Med sina 1363 millimeter regn petade Torup ner Borås från förstaplatsen som Sveriges regnigaste plats.
Fakta: Cirka 1,2 miljoner svenskar får sin dagliga vattenförsörjning från brunnar (Geografiska Annaler, 2021).
Juul Andersen tror att svenskar alltmer oroar sig över de toxikologiska effekterna av bekämpningsmedel, bakterier, radon, bor, nitrat och arsenik. Waterstillar har alla vinklar täckta, förklarar han med säkerhet. Hans tekniker har byggt en databas med 400 föroreningar och lämpliga åtgärder för varje: "Vi har en avsmak för skrytande marknadsföring. WaterStillar har en strikt akademisk och vetenskaplig strategi."

Teknikens attraktionskraft i Sverige är lokalt rent dricksvatten på begäran; det tar också bort behovet av att köpa miljöskadliga PET-plastflaskor. Det resulterande vattnet mineraliseras med kalcium och magnesium - men Juul Andersen säger att den har lägre ppm än kolsyrat naturligt mineralvatten. Han strävar efter att tillhandahålla detta system till jordbrukare och fritidshusägare.
Radon i grundvatten är ett alltmer uppmärksammat problem.
URANRIK BERGGRUND

Omkring 10,000 svenska brunnar antas ha högre radonhalt än 1000 Bq/l (SGU).

I Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12) anges gränsvärdet 100 Bq/l avseende allmän dricksvattenförsörjning.



Varje system har storleken på ett litet biljardbord. Den är korrosionsbeständig (tillverkad av emaljerat rostfritt stål och silikon), saknar rörliga delar och använder tyngdkraft och termodynamik för att hantera vattenflödet. Det är självrengörande och har en livslängd på 20 år.

"Den är utformad för att vara lokal, lågteknologisk och hållbar," säger Juul Andersen, en före detta telekomproduktutvecklare som kom på idén 2003 efter att ha sett en väderrapport på TV. Det andra eldriven WaterStillar Wall version för regioner norr om Alperna är identiskt bortsett från strömkällan. Den långvariga modulen ersätter en konventionell varmvattentank. Det är bekvämt, enkelt och säkert.

"Du behöver bara köpa en gång. Superekonomisk," säger han stolt. "Vi måste lära oss av tidigare generationer. Livslängd och hållbarhet är nyckeln till att minska avfallet. Vi bygger för att hålla." Waterstillar utökar sitt försäljningsnätverk, men skandinaviska kunder kan redan köpa WaterStillar Wall direkt från webbshoppen.

Företaget lanserade nyligen den första WaterStillar-App, som möjliggör fjärrstyrning, timing och frostskydd i sommarstugan. Ett team av forskare arbetar med att utöka kunskapen om föroreningar och uppdatera databasen. "Det är viktigt för oss att veta," betonar ingenjören. "Vi hävdar inte bara."
Berättelsen börjar i Öresundsregionen. Tillsammans med en kompanjon etablerade Juul Andersen en verkstad i Hørsholm. Hans bas var det erfarna ingenjörskonsultföretaget DHI (en del av DTU, Danmarks största tekniska universitet). Juul Andersen byggde en prototyp och perfekterade sin design med flera versioner.

Han fick snabbt ett ansenligt kapitaltillskott från IT-miljardären Morten Lund Nielsen, grundare av konsultbolaget Lundxy och en av de första investerarna i Skype. Ytterligare investeringar kom från några av de mest respekterade namnen på skandinaviskt riskkapital.

Första generationens WaterStillar Family beskrivs som en "multieffekt" soldrivet vattendestillationssystem - utan utsläpp. Tekniken använder solfångare för att rena vatten från valfri källa. Designern Juul Andersen säger att systemet är mycket effektivare än tidigare teknik.

Med två kvadratmeter solfångare destillerar en enda enhet mellan 50 och 60 liter per dag - ett belopp fem gånger mer än konventionella solstiller. Detta räcker för familjens dagliga behov. Family är dock ett modulsystem så 200 liter dagligen är möjligt. Företaget behåller ägandet av det fysiska systemet men tar ut en månadsavgift (som ett mobiltelefonkontrakt) med gratis underhåll.

Det är ingen överraskning att denna typ av soldriven lösning har fått tummen upp från Dr Martin Mulenga, en expert vid International Institute for Environment and Development (IIED), som har krävt att grundvatten oftare ska inkluderas i policyer för integrerad vattenresurs förvaltning.

Mulenga anser att regeringar "bör vidta åtgärder för att göra det möjligt för fattiga samhällen att använda grundvattnet på ett säkert och hållbart sätt." WaterStillar Egypt LLC skapades och Juul Andersen sökte expertis hos Helmut Heller, en tyskfödd affärsman som bor i Sharm el Sheikh, för att marknadsföra, sälja och underhålla enheter i Nordafrika.

De gjorde snabbt stora framsteg. El Quseir Radisson BLU Resort antog tekniken. Juul Andersen klarade ett nio månaders test av ett två-enhetssystem, klassat som ett EcoInnovation-projekt, på Oriental Resort, Nabq Bay. Denna plats förlitade sig på en blandning av avloppsvatten och Röda havet vatten, vilket är något av det saltaste i världen.

Dessa WaterStillar-installationer har väckt beröm från Red Sea Environmental Centre (RSEC) och har till och med blivit ett populärt inslag i universitetsfältresor i regionen. WaterStillar Egypten har kört system på marksaltvatten i Kairo och på saltlake från omvänd osmosanläggningar.

Men danskens planer stördes av den egyptiska revolutionen. Juul Andersen öppnade senare ett annat dotterbolag i Mexiko och installerade systemet för resorts och hotell i den överdådiga strandstaden Playa del Carmen. Efter sporadisk framgång var han helt utmattad. Pengarna var slut.
Juul Andersen återvände till Sverige och ansåg sitt nästa drag. Han visste att Sveriges grundvatten är på många håll påverkat av förhöjda nitrathalter. För höga halter av nitrat i dricksvattnet anses vara hälsofarligt eftersom nitrat kan omvandlas till nitrit som i sin tur hämmar syreupptaget till blodet. En lösning behövdes och idén till WaterStillar Wall föddes.
Halland har man stora bekymmer med förhöjda nitrathalter i grundvattentäkter.
Bild: Laholm påverkas av ovanliga geologiska och hydrologiska förutsättningar.
DOLD FARA i PARADISET
Halland har en av de högsta medianhalterna av nitrat i grundvattnet (50 mg/l), till följd av sandiga jordar, gödsel från djurhållning och nederbördsdriven urlakning (SGU).
Företaget har undertecknat distributörer och säkrat patent för EU, Norge, USA, Sydafrika, Kina, och mer.

Juul Andersen förutser en världsomfattande vattenbrist inom 15 år - men han är stoisk. "Det är dags för industriella tungvikter och politiska institutioner att backa upp sin retorik med handling," förklarar han.

"Det finns inga ursäkter. Tekniken är här. De rätta strukturerna är på plats; de minsta detaljerna har utarbetats. Ja, robotik och AI är fascinerande. Men vi måste hjälpa de som behöver stöd med grundläggande behov först. Lågteknologiska lösningar är ofta överlägsna och har större mänsklig och social påverkan. Det är viktigt att vi återgår till grunderna. Nu är rätt tid."
Du kan läsa mer om uppfinningen på waterstillar.com

47